Tworzywa sztuczne
Just another WordPress site

Posts Tagged ‘stoiska targowe’

Wielkosc czasteczek bialka

Posted in Uncategorized  by admin
September 20th, 2018

Wielkość cząsteczek białka (masa cząsteczkowa jest często wielokrotnością liczby 17 600 i może dojść do kilku milionów wskutek zespalania sie setek aminobudowa chemiczna białek kwasów) jest przyczyną ich koloidalnych właściwości. Rodzaj łańcuchów bocznych wywiera wpływ na tworzenie się powłok wodnych dookoła cząsteczek białka, a tym samym określa trwałość roztworu białka; wyjaśnia też wielki wpływ wywierany przez sole (wygalanie pewnych białek przez stężone roztwory soli), oraz przez jony wodoru na takie roztwory. Ogrzewanie powoduje z reguły nieodwracalną koagulację (denaturację) białek. O znaczeniu jonów wodorowych wspomniano już przy omawianiu pęcznienia i adsorpcji; zagadnienie to wymaga jednak uzupełnienia. Stężenie jonów wodorowych (cH) wyraża się w fizjologii zazwyczaj jako ujemny logarytm stężenia i oznacza symbolem pH. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘stoiska targowe’

Wielkosc czasteczek bialka

Posted in Uncategorized  by admin
September 20th, 2018

Pojawienie się aminokwasów kończy bez wątpienia mobilizację białek i przygotowanie ich do transportu, Wielokrotnie jednak, zwłaszcza w procesach wzrostowych, konieczny jest znacznie dalej posunięty rozkład substancji zawierających azot. Na przykład białko zapasowe w ziarnach aleuronu ma całkiem inny skład aminokwasowy niż białko plazmy młodych, rosnących komórek siewki. Z tej przyczyny podczas dalszego rozkładu białka następuje tzw. dezaminacja — proces polegający na odłączeniu grupy —NH2 od szkieletu węglowego. Dezaminacja w wielu przypadkach odbywa sie przez utlenienie; mianowicie przy współudziale dehydrogenaz (dezaminaz) zostaje najpierw odłączony wodór, a po odłączeniu grupy aminowej pozostają “-ketokwasy: R • CHNH2 • COOH — 2H R. Read the rest of this entry »

Comments Off