Tworzywa sztuczne
Just another WordPress site

Posts Tagged ‘sala szkoleniowa’

Wielkosc czasteczek bialka

Posted in Uncategorized  by admin
June 21st, 2018

Wielkość cząsteczek białka (masa cząsteczkowa jest często wielokrotnością liczby 17 600 i może dojść do kilku milionów wskutek zespalania sie setek aminobudowa chemiczna białek kwasów) jest przyczyną ich koloidalnych właściwości. Rodzaj łańcuchów bocznych wywiera wpływ na tworzenie się powłok wodnych dookoła cząsteczek białka, a tym samym określa trwałość roztworu białka; wyjaśnia też wielki wpływ wywierany przez sole (wygalanie pewnych białek przez stężone roztwory soli), oraz przez jony wodoru na takie roztwory. Ogrzewanie powoduje z reguły nieodwracalną koagulację (denaturację) białek. O znaczeniu jonów wodorowych wspomniano już przy omawianiu pęcznienia i adsorpcji; zagadnienie to wymaga jednak uzupełnienia. Stężenie jonów wodorowych (cH) wyraża się w fizjologii zazwyczaj jako ujemny logarytm stężenia i oznacza symbolem pH. Read the rest of this entry »

Comments Off