Tworzywa sztuczne
Just another WordPress site

Posts Tagged ‘blog o dietach’

Dyfuzja i osmoza

Posted in Uncategorized  by admin
November 19th, 2018

Przypuszczać można, że każda zmiana w stopniu uwodnienia protoplazmy wywiera wpływ na natężenie i szybkość wielu reakcji przemiany materii, ponieważ wskutek różnic w uwodnieniu ulega ograniczeniu m. in. możliwość dyfuzji w obrębie plazmy. Wielkość sił molekularnych pojawiających się w czasie pęcznienia daje przy tym rękojmię, że niezbędny dla życia stan uwodnienia utrzyma się nawet w razie przeciwdziałania silniejszych ciśnień. Ciśnienia te, natury osmotycznej (omówione poniżej), pojawiają się stale w tkankach i stanowią przyczynę obniżenia wartości rzeczywistej siły ssącej powstającej w sub stancjach biologicznych zdolnych do pęcznienia i sprawiają, że siła ta z reguły nie osiąga swej wartości maksymalnej. Read the rest of this entry »

Comments Off