Tworzywa sztuczne
Just another WordPress site

Budownictwo wczoraj i dzis : 58-letnia ewolucja Muzeum Guggenheima Franka Lloyda Wrighta

Posted in Uncategorized  by admin
November 5th, 2018

Stał na placu budowy Solomona R.
Guggenheima w 1957 roku – obwieścił Frank Lloyd Wright, architekt – to wszystko jedno, całość, a nie część.
To jest zasada, do której zawsze dążyłem.
Zasada.
o którym pisał Wright, to ideologia projektowania, którą opracował w ciągu swojej siedemdziesięcioletniej kariery: architektura organiczna.
W swej istocie zasada ta była dążeniem do ciągłości przestrzennej, w której każdy element budynku byłby pomyślany nie jako dyskretnie zaprojektowany moduł, ale jako element całości.
Chociaż nie intencje Wrighta jako takiego, jest on odpowiedni że budynek, który uważał za żywy organizm, ewoluował z czasem.
Ogólna rzetelność i charakterystyka formy spiralnej pozostały niezmienione, ale pojawiła się seria dodatków i renowacji, których wymagało zwiększenie i modernizacja instytucji.
Widok z Piątej Alei oryginalnego podjazdu i wejścia do Muzeum Solomona R.
Guggenheima, 1959.
Zdjęcie.
William H.
Short Grand ramp w Muzeum Guggenheima często porównywany jest do ulicy wijącej rotundę, ale kiedy muzeum się otworzyło, ruch dosłownie przejechał przez budynek: wchodząc na Piątą Aleję, kontynuując na zakrzywionym podjeździe i wychodząc na zewnątrz.
89.
ulica.
Wright był zakochany w samochodach, wierząc, że wybór i kontrola, którą zapewnia samochód, są ucieleśnieniem demokracji.
Po otrzymaniu zlecenia na Muzeum Guggenheima w 1943 r.
Od Hilla Rebay (dyrektora założycielskiego muzeum w 1939 r.
W 1949 r.) Wright naciskał na zakład w Riverdale Park na Bronksie.
Nie zwracając uwagi na odległy charakter strony, był przekonany, że podróż samochodem, a nawet helikopterem stanie się powszechna po wojnie.
Napisał do Rebay, tłum chodnikowy oznacza mniej niż nic dla naszego przedsiębiorstwa. Po ponownym skupieniu się na miejscu w sieci Manhattanu, wczesne rysunki Wrighta muzeum zdecydowanie zawierały podjazd i miejsca parkingowe; w jego modelu z 1945 r.
były nawet samochody.
Ostatecznie miejsca parkingowe zostały zastąpione zewnętrznym parkiem rzeźb, ale podjazd był w pełni funkcjonalny do 1975 roku.
W tym czasie zamknięto zarówno podjazd, jak i park, tworząc przestrzeń dla niezbędnych funkcji muzealnych: księgarni, restauracji i służby.
wejście.
Podjazd został odcięty pod pierwotnie zaprojektowanym budynkiem administracyjnym, który Wright nazwał monitorem .
W najwcześniejszych planach struktura ta mieściła mieszkania założyciela Solomona R.
Guggenheima i Rebaya.
W dniu 10 grudnia 1958 roku Wright opisał Monitor jako Cechę przeznaczoną do użytku personelu operacyjnego muzeum i udogodnień osób, które obsługują go dzień po dniu i obsługują go, jak również dla powierników sami siebie i ich przyjaciół.
A zatem miejsce na towarzyskie okazje i propagandę.
Widok obszaru roboczego na poziomie 3 monitora, ca.
1960.
Zdjęcie.
Robert E.
Mates Widok z poziomu 4 monitora oryginalnych przestrzeni roboczych, ca.
1960.
Zdjęcie.
Robert E.
Mates Sala posiedzeń dla powierników i biblioteki wraz z biurami i innymi obszarami roboczymi są szczegółowo opisane w zestawie rysunków konstrukcyjnych z 1958 roku.
Dokumenty te pokazują przestrzenie wyposażone w niestandardowe stoły i krzesła, które zostały zaprojektowane tak, aby przylegały do krzywizn budynku.
Ostatecznie meble nigdy nie zostały zbudowane, a standardowe prostokątne biurka były niezręcznie umieszczone w przestrzeni.
Zaledwie cztery lata po otwarciu budynku, w 1963 roku, drugie piętro monitora zostało przekształcone w przestrzeń galeryjną, obecnie nazywaną Galerią Thannhauser.
Reszta monitora została z czasem zmodyfikowana, a obecnie w budynku mieści się sklep z pamiątkami na parterze oraz przestrzenie galerii na poziomach 2 i 4.
Najnowsza transformacja, począwszy od lata 2016 r .: poziom 3 jest teraz całkowicie poświęcony kawiarnia muzealna.
Obszar roboczy w monitorze ca.
1960.
Zdjęcie.
Robert E.
Mates Jedna z najbardziej rzucających się w oczy zmian w budynku jest powszechnie nieznana: ewolucja koloru farby zewnętrznej.
Kiedy muzeum zostało otwarte 21 października 1959 r., Kolor zewnętrzny był bardziej zbliżony kolorystyką do podłóg z terrazzo w środku: ciepły żółtobrązowy.
Entuzjaści Wrighta znajdą ten kolor przypominający jego inne konkretne konstrukcje, w tym Price Tower w Bartlesville, Oklahoma (1956) i tarasy Fallingwater (1939).
Muzeum Solomona R.
Guggenheima w 1959 roku z oryginalną, żółtobrązową, pomalowaną fasadą.
Obraz.
Robert E.
Mates Proces myślenia za wyborem lakieru do fasady należał do zasad architektury organicznej – delibera
[przypisy: dmuchańce, maszyny pakująceprzydomowe oczyszczalnie ścieków, meble ogrodowe ]

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: