Tworzywa sztuczne
Just another WordPress site

Architektura 21szego wieku : Ten budynek oszczędza energię dzięki pionierskiej potrójnej szklanej fasadzie

Posted in Uncategorized  by admin
July 11th, 2018

Prace obejmowały przebudowę i rozbudowę istniejącego budynku, zaczynając od przeszklonej fasady, która spełnia potrzebę cieniowania słonecznego we wnętrzach, przy jednoczesnym osiągnięciu maksymalnej przepuszczalności wizualnej.
Ta fasada poprawia również izolacyjność akustyczną i termiczną budynku: podwójna warstwa pozwala na naturalną wentylację koperty, a system wentylacji obwodowej w połączeniu z wewnętrznym systemem wentylacji wymuszonej zmniejsza całkowite zużycie energii.
Stalowe elementy konstrukcyjne na fasadzie, wyprodukowane przez Stahlbau Pichlera (specjalisty w branży), wytwarzają modułowy rytm, a refleksy na szklanych panelach cieniujących nadają projektowi szczególną masę materiału .
.
Adrien Buchet + 17 Opis autorstwa architektów.
Czas i ruch System fasady definiowany jest przez proste zasady, które poprzez powtarzanie tworzą złożony projekt elementów zmieniający się wraz z upływem czasu i warunkami świetlnymi.
Inspiracją dla architekta były zasady Kandinsky ego, identyfikujące zmienną czasową i jego zdolność do skanowania powierzchni jako zdolną do zdefiniowania rytmu kompozycyjnego, który przesuwa postrzeganie objętości architektonicznej.
Tkanie to pierwszy krok w komponowaniu …
tkactwo to rytm znaków, abstrakcja znaczeń, figury i sugestie – Giovanni Vaccarini.
.
Adrien Buchet Powiększone okno Koperta składa się z potrójnej warstwy szkła (gorącej komory), do której dodano czwartą warstwę z wentylowaną komorą zawierającą pakiet mikro-perforowanych żaluzji weneckich do regulacji światła.
Ekrany Brise-Soleil wykonane ze szkła sitodrukowego są zakotwiczone na zewnątrz, dzięki czemu zewnętrzna powierzchnia fasady ma zmienny modułowy wzór zarówno pod względem wymiarów paneli, jak i konstrukcji na ich powierzchni.
Cortesía de Giovanni Vaccarini Architetti Nadrukowany na ekranie element graficzny na panelach ekranujących pomaga uwypuklić powstały efekt pogłosu, zmiękczając powierzchnię peryferii budynku w formie zanikającej i jasnej mgławicy , jak określa to Giovanni Vaccarini.
W nocy szklane panele są oświetlone białymi diodami LED, które ożywiają blok architektoniczny i sprawiają, że migocze, w dialogu z miejskim pejzażem nocnym, w którym jest ustawiony.
+ 17 Widziany od środka szklana koperta daje efekt, który Giovanni Vaccarini opisuje jako okno rozszerzone , przez które widok otoczenia otaczającego budynek jest wzmacniany, odbijany i przekształcany przez ostrza światła.
Z zewnątrz gruba powierzchnia szklanych paneli z sitodrukiem i stal stają się przestrzenią i definiują samą bryłę architektury, której kontury zdematerializują się w pulsującą istotę materialną wrażliwą na zmiany koloru w otaczającym obszarze.
Efektem tego jest ciągłe przekształcanie naszego postrzegania budynku.
Nakładające się na niego wizje, zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz, dają efekt kinetyczny.
.
Adrien Buchet Cortesía de Giovanni Vaccarini Architetti Cortesía de Giovanni Vaccarini Architetti W ramach tego projektu Stahlbau Pichler opracował specjalny system inżynieryjny, który pozwoliłby, aby płetwy szklane , które charakteryzują obudowę budynku, zostały zakotwiczone indywidualnie.
System ten miał zasadnicze znaczenie dla zredukowania wszystkich wizualnych obciążeń do minimum, a tym samym pozwalał na najwyższą możliwą precyzję i integralność elewacji, zgodnie z wymogami projektu architektonicznego.
Wymagania statyczne i estetyczne spotkały się.
Bardzo ważne było również zredukowanie wszystkich ciężarów do minimum, aby móc zarządzać 100 tonami szkła, które zostały dodane do wcześniej istniejącego budynku, który miał własne ograniczenia strukturalne.
.
Adrien Buchet Krótki film fabularny Głęboko w powierzchnię , wyreżyserowany przez Claudio Esposito i wyprodukowany przez The Piranesi Experience, we współpracy z The Architecture Player, bada abstrakcyjny i koncepcyjny wymiar, który architekt Giovanni Vaccarini nadał systemowi fasadowemu, który charakteryzuje budynek Centrali SPG w Genewie.
Gra złożona z prostych reguł, których powtórzenie powoduje złożoną grę elementów tak, że jej percepcja zmienia się w zależności od pogody i światła.
Fotografia Fabio Paolucciego i oryginalny soundtrack Populousa podkreślają eksplorację tych cech i pozwalają widzowi dostrzec głębię powierzchni i jej pozorny ruch.
[hasła pokrewne: meble ogrodowe, brama garażowa, kabiny toaletowe ]

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: brama garażowa kabiny toaletowe meble ogrodowe